Ако  извънредната енергийна такса върху преноса и транзита на руски

...
Ако  извънредната енергийна такса върху преноса и транзита на руски
Коментари Харесай

Скопие иска обезщетение от София, ако ще плаща такса руски газ

Ако  извънредната енергийна такса върху преноса и преноса на съветски естествен през българска територия, бъде въведена за Република Северна Македония, страната ще желае обезщетение от България и спомагателна поддръжка от Европейския съюз.

Това разгласи министърът на стопанската система на Северна Македония Крешник Бектеши, представен от Българска телеграфна агенция.

България вкара от 13 октомври изключителна енергийна такса върху преноса и преноса на съветски природен газ през нейна територия  в размер на 20 лева./мВтч. Това е към 20% от цената на европейския газ, търгуван в районния център Амстердам.

Целта е за „ Газпром “ да е по-неизгодно да доставя газ през България, настояват управляващите у нас, като чакат доход от към 3 милииарда лв. годишно.

“Новата такса е изцяло в сходство с задачите на Европейски Съюз за понижаване на зависимостта от съветските изкопаеми горива. Тъй като множеството контракти на „ Газпром “ се дефинират на мястото на доставка в дадена страна, таксата най-вероятно няма да окаже въздействие върху цените на газа надолу по веригата. Това единствено ще понижи облагите на „ Газпром “, разяснява предходната седмица българският финансов министър Асен Василев за „ Файненшъл таймс “.

Той заяви, че българското държавно управление е уведомило Европейската комисия за измененията, която след това удостовери и съобщи, че утвърждава мярката.

Газопроводът през България към Сърбия е единственият метод, по който Северна Македония се доставя с газ. 

" Ако вкарат такса за природния газ, приближаващ от " Газпром ", което е законно от тяхна страна, тогава би трябвало да бъдат освободени количествата, които " Газпром " дава на Северна Македония. Това е нашето искане. Ние не желаеме да се месим във фискалната политика на България, само че в частта за либерализацията на пазарите имаме цялостното право да желаеме Европейски Съюз да го изисква от техните страни членки. Вече сме алармирали Европейската енергийната общественост и Европейската комисия ", сподели Бектеши в отговор на журналистически въпрос по време на бизнес конгрес, проведен от Делегацията на немската стопанска система в  страната.

Бектеши уточни, че от страна на България има искане за създаване на нов газопровод сред двете страни, а до края на годината ще стартира построяването на нов газопровод с Гърция, който е подсилен от Европейската банка за възобновяване и развиване и стратегическите сътрудници на страната.

" Няма да допуснем изнудване нито от България, нито от който и да било. Ние ще продължим да диверсифицираме източниците си за доставка на газ. Вече сме почнали и с това няма компромис... По отношение на освобождението на мощности това е обвързване на Европейския съюз, тъй като приказваме за правилата на цялостна либерализация на пазарите ”, сподели Бектеши, който посочи, че Северна Македония упорства да бъдат освободени потенциали, с цел да може страната да се доставя с газ и от други източници „ в това число от Азербайджан, а за какво не и през терминалите от Гърция ”. 

Изграждане на нов газов интерконектор Петрич-Струмица беше измежду тематиките, разисквани по време на работната група за инфраструктура, превоз и енергетика през март предходната година с присъединяване на тогавашния министър за енергетиката на България Александър Николов и министърът на стопанската система на Република Северна Македония Крешник Бектеши. 

Той посочи, че количествата газ, които са пуснати през миналата година, не са задоволителни за потребностите на Северна Македония и това сигурно ще се отрази на цената на природния газ, най-много за потребностите на стопанската система в страната.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР